Ana içeriğe atla

SAĞLIKLI BİR OMURGA

 
   Dikkat dikkat!
    - Yoğun bel-boyun, sırt ve omuz ağrısı yaşıyorsanız,
    - Bu ağrılar geçiyor fakat bir sebepten sıklıkla yineleniyorsa,
    - Vücudunuzda bir asimetri varsa, kollarınızın ve bacaklarınızın uzunlukları bir diğerine eşit değilse,
    - Duruş bozukluğunuz varsa,
    - Çabuk yoruluyorsanız ve uzun süre ayakta kalamıyorsanız,
    - Uykuda bir pozisyonda uzun süre kalamıyorsanız,
    - Çocuğunuzu taşırken ağrı çekiyorsanız,
    - Dik durmak içi çaba sarfediyorsanız,
   
     Bunlara benzer sürekli şikayetleriniz varsa omurga sağlığınız bozulmuş olabilir. Geçici çözümlerle bu sorunlarınızı atlatabilirsiniz fakat kısa süre içinde ve en olmadık zamanda yeniden hayatınıza girebilirler. Omurga sağlığı üzerinde düşünülmesi, planlı adımlar atılması gereken bir konudur. Neler yapabileceğimiz hakkında yelpaze epey geniş olmakla birlikte esas önemli olan yapılmaması gerekenlerdir.
   
     -Öncelikle sorunların çözümü bilimsel yollarla aranmalıdır.
     - Geçici çözümler adı üstünde geçicidir.Önce sorunumuzu bulmalı, sonra çözüme odaklanmalı, bundan sonra ise iyilik halimizi devam ettirecek tercihler yapmalıyız.
     - Egzersiz çok çok önemlidir. Fakat herkesin ihtiyacı farklıdır. Örneğin güçlü sırt kasları için 10 farklı egzersiz yapıp vücudun geri kalanını ihmal etmek mantıksız ve zararlıdır. Denge önemlidir. Dengeli omurga sağlıklı omurga ve sağlıklı vücut demektir. Egzersizler size uygun seçilmelidir.
      - Vücudunuz deneme tahtası değildir. İyi bakılması gereken değerli bir armağandır. Bu yüzden harcayacağınız zamana lütfen acımayınız. Çünkü konu sizsiniz.
 
    Özetle düzenli hareket omurga ve ruh sağlığı için elzemdir. Çünkü devamlı ağrı depresyonun birincil sebeplerindendir. Kaliteli bir yaşam ağrısız ve dengeli bir omurga ile mümkündür. Sağlıklı yaş almak için yatırımınızı yapın. Ayrıca hiç bir zaman geç kalmış sayılmazsınız.
    Son olarak sağlık sorunuz  söz konusu olduğunda sağlık eğitimi almış kişilerden yardım ve danışmanlık almanızı öneririm. Sevgiyle...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ESNEKLİK-2 NELER ETKİLER?

        Geçen haftaki yazıda esneklik konusuna giriş yaptık. Esnekliğin ne olduğundan ve neleri etkileyebileceğinden bahsettik. Bu hafta esnekliğin hangi parametrelerden etkileneceğine, vücut esnekliğimizin nelerden etkilenebileceğine ve nasıl şekillenebileceğine bir göz atalım.          1- Eklem yapısı:   Eklem hareket açıklığını, dolayısı ile esnekliğini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Eklem hareket açıklığı eklemin tipi, eklem kapsülü, eklemi çevreleyen konnektif doku ve tendon yapıları ile ilişkilidir. Bazı eklemlerde hareket açıklığı bu sebeplere bağlı daha kısıtlı iken bazı eklemlerde germeler ile hareket açıklığı arttırılabilir.         2-İnaktif yaşam: Aktivite düzeyi azaldıkça esneklik azalır. En önemli esneklik kaybı sebeplerinden biri sedanter (inaktif) yaşamdır. Aktivite düzeyi ve bağlı olarak esneklik artışı ile sakatlık ihtimali azalır.        3- Kas ısınma-soğuması: Isınma egzersizleri ile yumuşak dokunun esnekliği artar. Isınma sonrası yumuşak dokular yum

ESNEKLİK-3 NASIL ESNERİM?

     Esneklik nedir ve esneklikte neler etkilidir konularından sonra bu hafta nasıl olabileceği hakkında konuşalım. Bedenimizi belli bir esneklik seviyesine ulaştırmak istiyorsak esneme, germe hareketleri yapmayı tercih edebiliriz. Esneme,germe egzersizleri en temel olarak 2 tipte incelenebilir;   1-Statik germe:  Esnetmek istediğimiz bölümün gerildiği pozisyona gelerek bir süre orada bekleme yolu ile yapılan germedir. Germe pozisyonunda bir süre kaldıktan sonra kas bir miktar gevşer ve eklem hareket açıklığı artar. Statik germeyi kendi kendimize uyguluyorsak kontrol tamamen bizde olacağından en risksiz germe çeşididir. Başka biri ile birlikte çalışıyorsak her zaman iletişim halinde olmak statik germeden maksimum verimi almamızı sağlar.  2-Dinamik germe: Hareketin devamlı olduğu germe tipidir. Örneğin bacak arkası kaslarımızı germek için öne ve yukarı tekmeler atarak koşmak bir dinamik germe çeşididir. Sallanma, dönme, balistik hareket gibi parametreler içerebilir. Dinamik germe sp