Ana içeriğe atla

ESNEKLİK-2 NELER ETKİLER?

        Geçen haftaki yazıda esneklik konusuna giriş yaptık. Esnekliğin ne olduğundan ve neleri etkileyebileceğinden bahsettik. Bu hafta esnekliğin hangi parametrelerden etkileneceğine, vücut esnekliğimizin nelerden etkilenebileceğine ve nasıl şekillenebileceğine bir göz atalım.
        1- Eklem yapısı:  Eklem hareket açıklığını, dolayısı ile esnekliğini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Eklem hareket açıklığı eklemin tipi, eklem kapsülü, eklemi çevreleyen konnektif doku ve tendon yapıları ile ilişkilidir. Bazı eklemlerde hareket açıklığı bu sebeplere bağlı daha kısıtlı iken bazı eklemlerde germeler ile hareket açıklığı arttırılabilir.

        2-İnaktif yaşam: Aktivite düzeyi azaldıkça esneklik azalır. En önemli esneklik kaybı sebeplerinden biri sedanter (inaktif) yaşamdır. Aktivite düzeyi ve bağlı olarak esneklik artışı ile sakatlık ihtimali azalır.

       3- Kas ısınma-soğuması: Isınma egzersizleri ile yumuşak dokunun esnekliği artar. Isınma sonrası yumuşak dokular yumuşar ve esnekliğinin %20' si kadar daha esneyebilir potansiyele ulaşabilir. Bu nedenle esneme egzersizlerine başlamadan önce ısınmak ve sonrasında soğuma egzersizleri tercih etmek önemlidir.

       4-Yaş: Esneklik yaş ile azalma gösterebilir. Güzel haber ise her yaşta esneklik arttırmak için uygulayacağımız egzersizlerden sonuç alabilir, esnekliğimizi arttırabiliriz.

       5- Cinsiyet: Kadınlar erkeklere göre genellikle daha esnek olabilirler.

       6-Genetik faktörler: Bazı insanlar diğerlerine göre çok daha esnek olabilirler. Bu durum genetik olarak konektif dokunun daha fazla esneme yeteneğine sahip olması ile açıklanabilir. Yine de bu genetik olarak bazı bedenler esneyemez anlamına gelmez. Her yaşta ve pek çok durumda doğru egzersiz ile ihtiyaç duyulan esnekliğe ulaşmak mümkündür.

      7- Obezite: Bazen yağ dokusu eklemler için mekanik bir blok gibi eklem hareket açıklığını kısıtlayabilir.

      8-Sakatlıklar: Etkileri hala devam eden sakatlıklar yumuşak dokuyu etkileyerek esneklik kaybına sebep olabilir. İyileşme döneminde profesyonel desteği ile rehabilitasyon programına normal hareket açıklığını sağlayacak eklemeler yapmak önemlidir.

      9-Nörolojik durumlar: Nörolojik sebeplerle kaslara giden uyarılar değiştiğinde kasın kasılma şekli, süresi vb. bir çok parametre etkilenir. Bunun sonucunda esneklik de değişebilir.

       Temel olarak bedensel esnekliğimiz bu faktörlere bağlı olmakla birlikte bir çok başka alt basamak da eklenebilir. Bütün bunların ışığında vardığımız en güzel sonuç ise eğer istersek hiç geç değil. Her zaman doğru seçimler ile daha esnek olabilir ve geçen hafta da dediğimiz gibi daha genç ve sağlıklı bir bedene sahip olabiliriz. Haftaya Nasıl? ı yazacağım. Görüşmek üzere:)




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAĞLIKLI BİR OMURGA

     Dikkat dikkat!     - Yoğun bel-boyun, sırt ve omuz ağrısı yaşıyorsanız,     - Bu ağrılar geçiyor fakat bir sebepten sıklıkla yineleniyorsa,     - Vücudunuzda bir asimetri varsa, kollarınızın ve bacaklarınızın uzunlukları bir diğerine eşit değilse,     - Duruş bozukluğunuz varsa,     - Çabuk yoruluyorsanız ve uzun süre ayakta kalamıyorsanız,     - Uykuda bir pozisyonda uzun süre kalamıyorsanız,     - Çocuğunuzu taşırken ağrı çekiyorsanız,     - Dik durmak içi çaba sarfediyorsanız,          Bunlara benzer sürekli şikayetleriniz varsa omurga sağlığınız bozulmuş olabilir. Geçici çözümlerle bu sorunlarınızı atlatabilirsiniz fakat kısa süre içinde ve en olmadık zamanda yeniden hayatınıza girebilirler. Omurga sağlığı üzerinde düşünülmesi, planlı adımlar atılması gereken bir konudur. Neler yapabileceğimiz hakkında yelpaze epey geniş olmakla birlikte esas önemli olan yapılmaması gerekenlerdir.          -Öncelikle sorunların çözümü bilimsel yollarla aranmalıdır.      - Geçic

ESNEKLİK-3 NASIL ESNERİM?

     Esneklik nedir ve esneklikte neler etkilidir konularından sonra bu hafta nasıl olabileceği hakkında konuşalım. Bedenimizi belli bir esneklik seviyesine ulaştırmak istiyorsak esneme, germe hareketleri yapmayı tercih edebiliriz. Esneme,germe egzersizleri en temel olarak 2 tipte incelenebilir;   1-Statik germe:  Esnetmek istediğimiz bölümün gerildiği pozisyona gelerek bir süre orada bekleme yolu ile yapılan germedir. Germe pozisyonunda bir süre kaldıktan sonra kas bir miktar gevşer ve eklem hareket açıklığı artar. Statik germeyi kendi kendimize uyguluyorsak kontrol tamamen bizde olacağından en risksiz germe çeşididir. Başka biri ile birlikte çalışıyorsak her zaman iletişim halinde olmak statik germeden maksimum verimi almamızı sağlar.  2-Dinamik germe: Hareketin devamlı olduğu germe tipidir. Örneğin bacak arkası kaslarımızı germek için öne ve yukarı tekmeler atarak koşmak bir dinamik germe çeşididir. Sallanma, dönme, balistik hareket gibi parametreler içerebilir. Dinamik germe sp