Ana içeriğe atla

ESNEKLİK-1 NEDİR?

       Esneklik hepimizin zaman zaman karşısına çıkan bir konu. Farkında olarak ya da olmayarak bedensel esneklik durumumuzun sonuçlarını yaşıyoruz. Bazen çabuk yoruluyoruz, ağrılar yaşayabiliyoruz, denge kayıpları olabiliyor. Bedensel esnekliğimizin hayatta bunlara benzer pek çok yerde önemi var. Esneklik farkındalığımızın biraz daha artması için konuda biraz daha derinleşelim.
      Esneklik nedir? Esneklik bedenin esneyebilme özelliğidir, bu sayede eklemlerimizi tam hareket açıklığında kullanabilir, dönme, bükülme, eğilme gibi bir çok hareketi rahatsızlık ve gerginlik hissetmeden yapabiliriz. Yani yeterli esnekliğe sahip olduğumuzda bedenimizi optimum verimle kullanabiliriz.
      Yeterli derecede esnek bir beden ile( az ya da fazla değil yeterli) ;

      Ağrı ihtimali azalır. Gergin ve kısa kaslar eklem hareket açıklığını azaltır, postural problemlere, gereksiz yorgunluğa sebep olur. Esneklik artışı bu sorunları hafifletebilir.

      Günlük yaşam aktiviteleri kolaylaşır. Ayakkabı bağlamak için eğilmek, araba kullanırken arkaya dönmek, uzanmak vb. aktivitelerde akışkanlık sağlar.

       Sakatlanma ihtimali azalır.  Esnek olmayan bir bedende normal eklem hareket açıklığı azalmış olacağı için eklemlerin mekaniğinde problemler ortaya çıkabilir. Gergin kasların tendonlarında fazla yüklenmeye bağlı sorunlar ortaya çıkabilir. Esnek bir beden bu ihtimalleri azaltacaktır.
     
        Kas gücü ve dayanıklılığı artar.  Kasların ve eklemlerin mekanik olarak uyum içinde ve dengeli olması ile güç ve dayanıklılık artar.

         Postür gelişir.  Esnek bir beden ile duruşumuzu daha kolay hizalayabilir ve koruyabiliriz. Çoğu zaman kötü duruşun altında dengesiz, kısa ve gergin kaslar ve bu sebeple verimli kullanılamayan eklemler vardır. Esneklik artışı ile kas iskelet sistemimiz dengede olacak ve duruşumuz da düzelecektir.
 
         Denge kayıpları azalır.  Esneklik artışı ile aktivitedeki yorgunluk oranı azalır. Yorgunluğun azalması ile denge kayıpları da azalacaktır.
       
          İyi hissettirir.  Kassal gerginlik azaldığında, rahatlama ortaya çıkar.


         Temel hatları ile bedensel esneklik hayatımızda böyle bir öneme sahiptir. Yoga felsefesinde de esnekliğin önemli bir yeri vardır.  Yoga 'omurgan ne kadar esnekse o kadar gençsin' der. Aslında hepimiz çocukken esnek bedenlere sahiptik. Zaman içinde bedenimiz değişime uğramış olabilir . Güzel haber ise bu konuda bir şeyler yapmak için geç değil. Bedenimizle iş birliği halinde esneyebilir ve bunun tadını çıkarabiliriz.
        Haftaya ESNEKLİK  yazı dizimiz devam edecek. Bu hafta kendimizi gözlemleyelim. Bakalım bedenimiz bize esnekliğimiz hakkında neler söylüyor?
     


       

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAĞLIKLI BİR OMURGA

     Dikkat dikkat!     - Yoğun bel-boyun, sırt ve omuz ağrısı yaşıyorsanız,     - Bu ağrılar geçiyor fakat bir sebepten sıklıkla yineleniyorsa,     - Vücudunuzda bir asimetri varsa, kollarınızın ve bacaklarınızın uzunlukları bir diğerine eşit değilse,     - Duruş bozukluğunuz varsa,     - Çabuk yoruluyorsanız ve uzun süre ayakta kalamıyorsanız,     - Uykuda bir pozisyonda uzun süre kalamıyorsanız,     - Çocuğunuzu taşırken ağrı çekiyorsanız,     - Dik durmak içi çaba sarfediyorsanız,          Bunlara benzer sürekli şikayetleriniz varsa omurga sağlığınız bozulmuş olabilir. Geçici çözümlerle bu sorunlarınızı atlatabilirsiniz fakat kısa süre içinde ve en olmadık zamanda yeniden hayatınıza girebilirler. Omurga sağlığı üzerinde düşünülmesi, planlı adımlar atılması gereken bir konudur. Neler yapabileceğimiz hakkında yelpaze epey geniş olmakla birlikte esas önemli olan yapılmaması gerekenlerdir.          -Öncelikle sorunların çözümü bilimsel yollarla aranmalıdır.      - Geçic

ESNEKLİK-2 NELER ETKİLER?

        Geçen haftaki yazıda esneklik konusuna giriş yaptık. Esnekliğin ne olduğundan ve neleri etkileyebileceğinden bahsettik. Bu hafta esnekliğin hangi parametrelerden etkileneceğine, vücut esnekliğimizin nelerden etkilenebileceğine ve nasıl şekillenebileceğine bir göz atalım.          1- Eklem yapısı:   Eklem hareket açıklığını, dolayısı ile esnekliğini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Eklem hareket açıklığı eklemin tipi, eklem kapsülü, eklemi çevreleyen konnektif doku ve tendon yapıları ile ilişkilidir. Bazı eklemlerde hareket açıklığı bu sebeplere bağlı daha kısıtlı iken bazı eklemlerde germeler ile hareket açıklığı arttırılabilir.         2-İnaktif yaşam: Aktivite düzeyi azaldıkça esneklik azalır. En önemli esneklik kaybı sebeplerinden biri sedanter (inaktif) yaşamdır. Aktivite düzeyi ve bağlı olarak esneklik artışı ile sakatlık ihtimali azalır.        3- Kas ısınma-soğuması: Isınma egzersizleri ile yumuşak dokunun esnekliği artar. Isınma sonrası yumuşak dokular yum

ESNEKLİK-3 NASIL ESNERİM?

     Esneklik nedir ve esneklikte neler etkilidir konularından sonra bu hafta nasıl olabileceği hakkında konuşalım. Bedenimizi belli bir esneklik seviyesine ulaştırmak istiyorsak esneme, germe hareketleri yapmayı tercih edebiliriz. Esneme,germe egzersizleri en temel olarak 2 tipte incelenebilir;   1-Statik germe:  Esnetmek istediğimiz bölümün gerildiği pozisyona gelerek bir süre orada bekleme yolu ile yapılan germedir. Germe pozisyonunda bir süre kaldıktan sonra kas bir miktar gevşer ve eklem hareket açıklığı artar. Statik germeyi kendi kendimize uyguluyorsak kontrol tamamen bizde olacağından en risksiz germe çeşididir. Başka biri ile birlikte çalışıyorsak her zaman iletişim halinde olmak statik germeden maksimum verimi almamızı sağlar.  2-Dinamik germe: Hareketin devamlı olduğu germe tipidir. Örneğin bacak arkası kaslarımızı germek için öne ve yukarı tekmeler atarak koşmak bir dinamik germe çeşididir. Sallanma, dönme, balistik hareket gibi parametreler içerebilir. Dinamik germe sp